Hart van Nederland: Gerard Rooijakkers over de criminaliteit in Oss

Gerard Rooijakkers sprak op 24 februari 2019 bij Hart van Nederland over de sterke dragende gemeenschap in de gemeente Oss. Je kunt de uitzending hier terugkijken.

5c73c5ee4e5ff.png

Nederlandse identiteit laat zich niet vastleggen met Wilhelmus
Nieuwsuur, zondag 3 december 2017, 22:25 uur, tv NPO 2

Het staat vastgelegd in het regeerakkoord: kinderen moeten op school weer het Wilhelmus zingen en er moet meer aandacht zijn voor de geschiedenis van ons land. Ook nieuwkomers moeten onze wortels kennen. De passage komt van het CDA, die in 2010 ook al aandacht vroeg voor volkscultuur in het regeerakkoord. Nu is het thema weer terug van weggeweest. De kennis van de Nederlandse geschiedenis en het Wilhelmus bieden volgens partijleider Sybrand Buma houvast in verwarrende tijden. De richtlijn voor het collectief geheugen volgens het regeerakkoord: De Canon van Nederland. Dit overzicht van de Nederlandse geschiedenis is sinds kort te zien in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Brabant onder vuur
Zondag met Lubach, 24 september 2017, 21:50 uur, tv NPO 3
Brabant is dé harddrugsfabriek van Europa. In de Brabantse drugshandel wordt volgens de meest conservatieve schattingen elk jaar 2,5 miljard euro omgezet en de gevolgen zijn aanzienlijk: meer moorden dan in Amsterdam, boeren worden door criminelen benaderd om drugslabs te bouwen en burgemeesters worden bedreigd. Onder- en bovenwereld vermengen en dat komt hoofdzakelijk door de drie zachte G’s: groepsdruk, geweld en gemeenteraad.


Beesten in de boom
NOS journaal 14-1-2016: Volksgericht te Heesch tegen komst asielzoekerscentrum

De Hokjesman, seizoen 3, aflevering 6: De Reizigers
Vrijdag 13 mei 2016, 21.10 uur, TV NPO 2
Hokjesman Michael Schaap: 'Vrijwel alle tv-programma’s over de woonwagencultuur komen met dezelfde clichés: schoentjes uit bij de wagen en volksmuziek. Daar trappen wij dus niet in. Wij hebben de dure plicht om − mét alle nuance – ook de hete hangijzers te benoemen. Het is namelijk iets waar men zich op laat voorstaan: de vrijheid om dingen te doen. En ja, dat gebeurt niet altijd binnen de lijntjes van de wet. Vorig seizoen klopten we trouwens tevergeefs aan bij de reizigers: we hadden er onze intellectueelste redacteur op gezet, en dan is het van: VPRO? Oprotten! Maar nu ging ik met een vrouwelijke collega naar het kamp; wij zien er allebei uit als een soort zigeuner, en dat werkt. In no time zaten we ergens binnen en kregen we erwtensoep en duizend verhalen.'