Bekijk hier de trailer van de film.
Lees het boek bij de film over de Bende van Oss.
'Ossenaren hebben onbreekbare onderlinge solidariteit’
Brabants Dagblad,
maandag 15 april 2019
De Osse omerta bestaat nog steeds, zei cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers in politiek café Zout. Rooijakkers had beweerd dat de benaming 'Chicago aan de Maas' best wel toepasselijk was voor Oss anno nu. Hij mocht zich voor die opmerking zondagmiddag komen verantwoorden in politiek café Zout, in de Groene Engel.
Bekijk het interview (vanaf 40:00) van Zout, editie 14 april 2019.
Burgemeester neemt het op tegen drugscrimineel in nieuwe film Gilze-RijenOmroep Brabant, woensdag 6 maart 2019, 12:43 - Nieuws
Brabant en drugshandel: volgens de filmbazen en tv-bazen in Hilversum zijn dat twee zaken die onlosmakelijk verbonden zijn. Na onder meer 'Smeris' en 'John Janssen' is er weer een film over de Brabantse drugshandel op komst. De werktitel luidt: 'Gilze-Rijen', de ondertitel is 'niets is wat het lijkt'
Wie de Brabantse drugssmokkel wil begrijpen, moet naar New Kids kijken. Dat zei cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers over de films."Brabanders romantiseren de cultuur graag met ‘Brabantse nachten zijn lang’, gezelligheid en het bourgondische leven. Maar ondertussen staan er ook overal wietplantages en hadden we al grote smokkel van drank in de jaren zeventig. Die andere kant zien we niet graag, maar die is ook onderdeel van Brabant. De New Kids laten dat heel mooi zien.”
Hart van Nederland: Gerard Rooijakkers over de criminaliteit in Oss
Gerard Rooijakkers sprak op 24 februari 2019 bij Hart van Nederland over de sterke dragende gemeenschap in de gemeente Oss. Je kunt de uitzending hier terugkijken.
Explosie in huis in Oss door naar binnen gegooid vuurwerk:
'Wat is het volgende, een granaat?'Omroep Brabant, zondag 24 februari 2019, 06:12 - Nieuws
Bij een huis in Oss is zaterdagnacht vuurwerk naar binnen gegooid. De woning aan de Rootstraat raakte door de explosie, rond halfdrie, zwaar beschadigd.Historicus Gerard Rooijakkers spreekt van 'een proces dat al langer bezig is en dat zich onttrekt aan ons oog en dat van justitie'. "Wij zien alleen het eindstadium: intimidatie en afrekenen. Vooral burgers hebben daar heel veel last van.”
De keerzijde van dragende gemeenschappen in Oss
Gerard Rooijakkers was op zondag 17 februari te gast bij 'KRAAK', het tv-programma van Omroep Brabant waarin Arjo Kraak met zijn gasten op zoek gaat naar alles wat Brabant bezighoudt. Vanaf minuut 30 legt Gerard uit hoe solidariteit en gemeenschapszin, die we bij een drama zoals de verongelukte Stint in Oss zo waarderen, een keerzijde kennen in georganiseerde criminaliteit.
Oss is nog altijd het 'Chicago aan de Maas': ‘Ingebed in de cultuur’Omroep Brabant, vrijdag 15 februari 2019, 16:38 - Nieuws
Oude tijden lijken te herleven in Oss. Volgens historicus Gerard Rooijackers kan de bijnaam ‘Chicago aan de Maas’ wel weer van stal worden gehaald maar eigenlijk is die naam nooit weggeweest. “Dat gaat over van generatie op generatie.”
'Bende van Oss' blijft weg bij herdenking vermoorde wachtmeester
Brabants Dagblad 24 maart 2018
Filmregisseur André van Duren bedankt vriendelijk maar gedecideerd voor de uitnodiging om maandag naar een plechtigheid in Oss te komen. Het is dan precies 125 jaar geleden dat wachtmeester Geerard Hoekman 'laaghartig werd vermoord' door de Bende van Oss. Van Duren: ,,We krijgen alleen het eenzijdige 'Randstadverhaal' van de marechaussee te horen. De Osse versie ontbreekt."
Van Duren blies het verhaal rond de Bende van Oss in 2011 nieuw leven in met de gelijknamige film die hij regisseerde. Tegelijkertijd brachten de historici Leo Hoeks en Gerard Rooijakkers een boek over dit onderwerp uit: 'De Bende van Oss - sabel tegen mes'. Alle drie kwamen ze onder vuur te liggen van Jos Smeets, historicus en beheerder van het archief van de marechaussee. Volgens Smeets klopte er niks van de door Van Duren, Hoeks en Rooijakkers geschetste geschiedenis. Een verzoek van Hoeks en Rooijakkers voor toegang tot het marechaussee-archief werd door Smeets botweg geweigerd.
Dossier: hoe onder- en bovenwereld met elkaar versmelten
De toestand is ernstiger dan we zouden willen denken
De Volkskrant | Jan Tromp | 16 maart 2018
Criminelen infiltreren in gemeenteraden en delen de lakens uit in buurten of branches. Bestuurders kijken weg; een aantal zet zich schrap. Journalist Jan Tromp ondernam een speurtocht door de wereld van de ondermijning.
Smokkel en drugs: de alternatieve economie van de tegendraadsheid
Volkskundige Gerard Rooijakkers gelooft er niks van dat de autoriteit de welig tierende drugsscene in de provincie eronder zal krijgen. Want daarvoor is de Brabander te subversief, te dwars, te eigenzinnig.
Brabanders knappen hun vuiltjes zelf wel op
Smokkel en drugs: de alternatieve economie van de tegendraadsheid
De Volkskrant | Jan Tromp | 18 april 2015Verplaatst de misdaad zich, onder druk van justitie, naar het Zuiden? Volkskundige Gerard Rooijakkers ziet iets anders. 'Georganiseerde criminaliteit is in Brabant endemisch.'
Gerard Rooijakkers moet glimlachen om burgemeester die van 'opzouten' roepen en van 'wegwezen uit mijn stad', die een hoge borst opzetten tegen illegale zaken als hennepkwekerijen en vrouwenhandel. 'Uiteindelijk moeten ze dit nooit vergeten', zegt hij, 'uiteindelijk naait de Brabander heel zelfbewust zijn eigen naad'.
Misdaad in Oss. Het einde van een beruchte bendeAndere Tijden | VPRO | TV NPO 2 | 17 september 2011
In de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw was het bijna iedere dag (en vooral iedere nacht) raak: de Bende van Oss ging op pad en pleegde een misdrijf. Van een welhaast onschuldige diefstal van kippen of een paar flessen drank tot een buitengewoon gewelddadige roofmoord met dodelijke afloop. Misdaden gepleegd door groepjes Ossenaren afkomstig uit een klein aantal families, die leefden aan de rand van de samenleving. Letterlijk en figuurlijk. Pas in 1934 kon de marechaussee een zaak oplossen, en toen nog één, en nog één…… Het einde van de Bende van Oss.
Marechausseemuseum is boos op 'Bende van Oss'
NRC Handelsblad, 12 oktober 2011
Het Marechausseemuseum te Buren gaat opnieuw de De bende van Oss te lijf. Historici krijgt geen toegang tot het museumarchief als ze te nauw met de gelijknamige film verbonden zijn.
Vorige week ventileerde historicus Jos Smeets, tevens beheerder van het archief, zijn ongenoegen over de historische misdaadfilm De Bende van Oss in een fel opiniestuk. Smeets vindt dat de misdaadfilm de marechaussee in de jaren dertig „karikaturaal en lachwekkend” opvoert en ten onrechte een link legt tussen ‘Het Wapen’ en de NSB. Smeets ontzegde eerder professor Rooijakkers en historicus Leo Hoeks de toegang tot het archief van het Marechausseemuseum. Zij schreven een boek bij de film, Sabel tegen Mes, over een misdaadgolf in Oss begin jaren dertig die door de marechaussee de kop werd ingedrukt. (...)
Historicus Jos Smeets publiceerde zelf in 2001 de grondige, maar taaie studie De affaire-Oss. Hij beheert het particuliere archief van opperwachtmeester Arend Roelof Mintjes, tot 1935 commandant van de marechaussee in Oss. Smeets lijkt zich nu op te stellen als de spreekwoordelijke moeilijke weduwe van een overleden schrijver. Rooijakkers: „Het gaat nogal krampachtig, hij gooit de hoorn op de haak als je belt.” (...)
Mondeling toelichten wil Smeets de vete niet: hij gooit de hoorn op de haak. Directeur Klijnhout van het Marechausseemuseum zegt „dat het ons recht is met niemand mee te werken, en daar hou ik het bij”.
Felheid tijdens BD-debat over de Bende van Oss
Brabants Dagblad 11 oktober 2011
Met de felheid van een bendelid trok regisseur André van Duren dinsdagavond tijdens het Brabants Dagblad debat over de Bende van Oss ten strijde tegen het verwijt dat zijn film De Bende Van Oss historisch onverantwoord zou zijn. „We hebben zo veel onderzocht, en dan gaan mensen die niks weten je de les lezen. Come on! Daarom reageerde ik zo fel”, zei hij over zijn inbreng in het Brabants Dagbladdebat in het Osse Oude Theater.
Ook Gerard Rooijakkers, historicus en schrijver van het jongste boek over de bende, reageerde op de kritiek. Hij richtte zijn pijlen op Jos Smeets, die hem als archiefbeheerder van het Marechausseemuseum geen toegang gaf tot historische stukken. Later uitte Smeets in het Brabants Dagblad wel kritiek op de historische juistheid van de film, met name over marechausseeleden die zich later aansloten bij de NSB. „Mooi gezegd, maar hij houdt openbare stukken achter”, reageerde Rooijakkers. „De Erfgoedinspectie gaat op korte termijn actie ondernemen.”
'Osse schaamte voor historie onterecht'
Brabants Dagblad 16 september 2010
Vooropgesteld: oud-Reekenaar André van Duren gaat een amusementsfilm maken. Echt waar. "Een spannend misdaadverhaal rond een driehoeksverhouding met daarbij -platgezegd- ook genoeg seks en geweld. En dat allemaal tegen de historische achtergrond van Oss en twee generaties bendes die er eerst rond 1890 en later in de dertiger jaren van de vorige eeuw de gezagsverhoudingen op scherp zetten." Tot slot wil hij oud-burgemeester Eppo van Veldhuizen vooral geruststellen: "Oss hoeft niet bang te zijn voor de naam messentrekkers. Er komen in de film minstens net zoveel pistolen voor."
Het Osse boevennest
Spraakmakers NPO Radio 1
vrijdag 22 november 2019, 11:03 uur
Het rommelt in Brabant: de politie doet al weken invallen op woonwagenkampen in verband met drugshandel en – geweld. En veel hiervan speelt zich af in en rond Oss. Hierover zijn te gast cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers en journalist bij het Brabants Dagblad René van der Lee.
Alles op alles om criminele kampfamilie uit Oss te pakken
Oss lijkt de laatste dagen het epicentrum van de Brabantse onderwereld. Al tien dagen trekken politie en justitie alles uit de kast om een criminele kampfamilie de kop in te drukken, met de grootste politieactie ooit tegen de Brabantse onderwereld. Martien R., de ongekroonde koning van de Osse onderwereld, zit vast.
Tijdens rechtszaken maakt Martien R. een slimme indruk op journalist van het Brabants Dagblad René van der Lee. "Bij de politie heeft hij zijn mond gehouden, omdat hij die niet vertrouwd. In de Rechtbank kwam hij met een verhaal, dat had hij opgeschreven. Daar blijkt uit dat hij ze echt wel alle zeven op een rijtje heeft."
Alles op alles
Niet alleen Martien zit vast, ook zijn zoon Anton en broer Toon zijn opgepakt. Bij justitie is een enorme honger om deze familie achter slot en grendel te krijgen.
Daarom is operatie Alfa gestart, waaraan zo'n 400 mensen meewerken. Meer dan honderd agenten worden ingezet voor invallen op kampen, waar geld, wapens, chemicaliën en drugs werden gevonden.
Lachend naar buiten
Martien werd in 2008 al eens tot 23 jaar cel veroordeeld voor een aanslag met een machinegeweer op Hans van Geenen. In hoger beroep werd hij vervolgens toch vrijgesproken. Van der Lee: "Er is twijfel gezaaid. Het hof heeft besloten: bij twijfel mogen we niet inhalen, dus we kunnen deze man niet veroordelen." R. werd enkel voor een aantal hennepplantages veroordeeld. "De grote klap ging aan hem voorbij en hij is waarschijnlijk lachend naar buiten gelopen."
Dat is kenmerkend voor de grote criminelen, legt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers uit. "De losers worden opgepakt. De mannen met een hennepkwekerij of die de vuile klusjes opknappen. Deze mannen blijven altijd buiten schot."
Crimineel talent
Volgens Rooijakkers beschikken deze mannen over een zeker crimineel talent. "Ze moeten snel kunnen rekenen, ze hebben veel sociale intelligentie en ze zijn zeer manipulatief." Zo kunnen ze het rechtssysteem ondermijnen. Alleen onderdeel van de familie zijn is niet genoeg. "Het wordt niet zomaar van vader op zoon overgedragen. Ze moeten zich bewijzen."
Bende van Oss
Criminele families zijn niets nieuws in Oss – wat te denken van de Bende van Oss waar eerder al een film over werd gemaakt. Het criminele circuit van Oss ontstaat - om precies te zijn in 1893 toen de hoofdman van de marechaussee op klaarlichte dag werd vermoord. "Vergelijkbaar met de moord op advocaat Wiersum nu."
De eerste generatie criminelen in Oss waren met name ambachtsbazen die zich verzetten tegen de opkomst van de industrie. "De criminaliteit was in die context een sociale klassenstrijd." Bij de tweede en derde generatie ging het om groot geld en werd de criminaliteit steeds professioneler.
"Je kunt ook niet echt spreken van de Bende van Oss. Dat waren een soort wisselende coalities van families." Rooijakkers ziet daarin een parallel met de hechte familiestructuren van nu met heel goede verdienmodellen.
Eén groot kamp
Vanaf de jaren zestig werden de kampen bij elkaar geplaatst: het concentratiebeleid. Daardoor onderstond in Oss het grootste woonwagenkamp. "Die familiestructuren gedijen heel goed doordat ze bij elkaar in de buurt kunnen wonen."
Vervolgens werden de grote kampen weer opgebroken in kleine kampjes. Maar ook dat had geen effect. "Dat is nog mooier: je wilt als familieclan bij elkaar wonen." De families kenmerken zich door een wantrouwen in de overheid en 'de burgers', vult Van der Lee aan. "Je doet het liefst zaken binnen de familie en je haalt er niemand bij, want voor je het weet, word je erbij gelapt." Daarmee zijn de Brabantse families in bepaalde zin te vergelijken met de Italiaanse maffia en de daarbij horende zwijgcultuur.
Opvolger staat te trappelen
Of de huidige acties van de politie uiteindelijk de criminaliteit de kop in drukken valt te betwijfelen. Rooijakkers: "Justitie schakelt een concurrent uit. Maar om echt iets op te lossen, moet je iets doen aan de onderliggende structuren." Van der Lee vult aan: "De volgende staat te trappelen."