Burgemeester neemt het op tegen drugscrimineel in nieuwe film Gilze-RijenOmroep Brabant, woensdag 6 maart 2019, 12:43 - Nieuws
Brabant en drugshandel: volgens de filmbazen en tv-bazen in Hilversum zijn dat twee zaken die onlosmakelijk verbonden zijn. Na onder meer 'Smeris' en 'John Janssen' is er weer een film over de Brabantse drugshandel op komst. De werktitel luidt: 'Gilze-Rijen', de ondertitel is 'niets is wat het lijkt'. Wie de Brabantse drugssmokkel wil begrijpen, moet naar New Kids kijken. Dat zei cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers over de films."Brabanders romantiseren de cultuur graag met ‘Brabantse nachten zijn lang’, gezelligheid en het bourgondische leven. Maar ondertussen staan er ook overal wietplantages en hadden we al grote smokkel van drank in de jaren zeventig. Die andere kant zien we niet graag, maar die is ook onderdeel van Brabant. De New Kids laten dat heel mooi zien.”

Explosie in huis in Oss door naar binnen gegooid vuurwerk:
'Wat is het volgende, een granaat?'
Omroep Brabant, zondag 24 februari 2019, 06:12 - Nieuws
Bij een huis in Oss is zaterdagnacht vuurwerk naar binnen gegooid. De woning aan de Rootstraat raakte door de explosie, rond halfdrie, zwaar beschadigd. Historicus Gerard Rooijakkers spreekt van 'een proces dat al langer bezig is en dat zich onttrekt aan ons oog en dat van justitie'. "Wij zien alleen het eindstadium: intimidatie en afrekenen. Vooral burgers hebben daar heel veel last van.” 

De keerzijde van dragende gemeenschappen in Oss

Gerard Rooijakkers was op zondag 17 februari te gast bij 'KRAAK', het tv-programma van Omroep Brabant waarin Arjo Kraak met zijn gasten op zoek gaat naar alles wat Brabant bezighoudt. Vanaf minuut 30 legt Gerard uit hoe solidariteit en gemeenschapszin, die we bij een drama zoals de verongelukte Stint in Oss zo waarderen, een keerzijde kennen in georganiseerde criminaliteit.

Gerard Rooijakkers in KRAAK.jpg

Oss is nog altijd het 'Chicago aan de Maas': ‘Ingebed in de cultuur’Omroep Brabant, vrijdag 15 februari 2019, 16:38 - Nieuws
Oude tijden lijken te herleven in Oss. Volgens historicus Gerard Rooijackers kan de bijnaam ‘Chicago aan de Maas’ wel weer van stal worden gehaald maar eigenlijk is die naam nooit weggeweest. “Dat gaat over van generatie op generatie.”

Gerard-Rooijakkers-schreef-over-een-boek-van-de-De-Bende-van-Oss-foto-Omroep-Brabant.jpg

Geheim genootschap wil speciale Brabantse Feestdag, vinden we dat een goed idee? Omroep Brabant 2 mei 2018Een heuse Brabantse feestdag omdat we onze trots over de rijke historie en de mooie cultuur best aan de wereld mogen tonen. Dat is waar het geheimzinnige genootschap Pacte des Cygnes voor pleit. De feestdag moet een opmaat zijn naar een hoger doel: de hereniging tussen het Belgische en het Nederlandse Brabant. En dat is geen grap. Maar zitten Brabanders hier echt op te wachten? En wat vinden ze van zo'n feestdag? Omroep Brabant vroeg het prominente provinciebewoners.

Dat Brabant 'fier' mag zijn, daar is cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers het mee eens. "Maar ik geloof dat het al gebeurt. Brabant is overal al prominent aanwezig, in de sport, cultuur. Ik kom veel in Amsterdam en je merkt dat al de helft van de inwoners Brabants praat. Daar wordt op straat gewoon 'houdoe' gezegd. Het idee dat dit een achtergestelde regio is, is inmiddels volstrekt achterhaald."

Rooijakkers vindt het pleidooi voor de feestdag dan ook opmerkelijk. "Als het een grap, is het een goede grap. Als het serieus is, dan is dit een ontzettend slecht idee." Ook vindt hij de aanleiding van de feestdag, de herdenking van een veldslag, bijzonder slecht gekozen. "Het stereotype van Brabant is gemoedelijkheid, gezelligheid. Dat heeft niks te maken met heldenmoed en voor elkaar door het vuur gaan."


Unieke spektakelopera over Van Gogh in het Evoluon in Eindhoven
Omroep Brabant, woensdag 28 maart 2018
‘Vincent's Homeland’, zo gaat hij heten. Een nieuwe, grootse spektakelopera die in 2020 in première zal gaan in het Evoluon in Eindhoven. Althans, dat is de intentie die de gemeente Eindhoven en de organisatoren met elkaar hebben afgesproken. Het komende jaar zal hier meer duidelijk over worden. Een aantal grote namen uit de kunstwereld heeft zich al verbonden aan de productie. De opera zal net als de razend succesvolle musical Soldaat van Oranje op één locatie worden gespeeld. Daarbij zal nadrukkelijk gebruik worden gemaakt van de locatie als decor voor de voorstelling. “Het gebouw leent zich heel goed voor zo’n speciale theatersetting”, zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, die het libretto – het scenario van een opera - mag schrijven.


'Drugsseries over Brabant geven authentiek beeld van provincie'

Donderdag 25 januari 2018 - 15:23
Al die series over de drugscriminaliteit in Brabant, is dat wel goed voor ons imago? Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers denkt van wel. "Dit is de wereld van de zwarte folklore van Brabant."

 

Jongeren willen niet meer meebouwen aan carnavalswagens, feestvieren willen ze wel

Dinsdag 16 januari 2018 - 19:50
Wel de lusten, maar niet de lasten. Brabantse jongeren vieren graag carnaval, maar meehelpen met de bouw van een carnavalswagen doen ze minder en minder. Al een paar dagen wordt er in carnavalskringen druk gepraat over het nieuws dat jongere generaties geen trek meer hebben om mee te helpen met de bouw van een praalwagen. Een ontwikkeling die ook in Den Bosch speelt. Ook in Oeteldonk laten jongeren het massaal afweten en blijven ze ver uit de buurt van de bouwhal.

Wie de Brabantse drugssmokkel wil begrijpen, moet naar New Kids kijken

Woensdag 8 november 2017 - 12:24
Wie wil begrijpen waarom Brabanders zo goed zijn in drugs smokkelen, moet naar de New Kids-films kijken. Dat zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Er moet een bom op Schijndel, op ‘wouten’ voor de deur schiet je met een bazooka en voor bier betaal je niet. De gemiddelde Brabander zal niet graag met de New Kids vergeleken willen worden, behalve misschien met carnaval. Maar volgens Gerard Rooijakkers zijn ze net zo Brabants als het worstenbroodje of het Brabantse volkslied. En de films maken volgens hem heel duidelijk waarom de drugssmokkel in de provincie zo groot kon worden.

Klopt het eigenlijk wel dat verkeersborden in Brabant zo vaak zijn doorzeefd met kogels?

Vrijdag 6 oktober 2017 - 22:06

Het satirische programma Zondag met Lubach besteedde aandacht aan drugscriminaliteit in Brabant. Daarbij toonde hij ook een fragment van Omroep Brabant uit 2015 waarin historicus Gerard Rooijakkers aan het woord kwam. Hij vertelde dat criminelen massaal verkeersborden aan flarden schieten om te laten zien dat ze hier de baas zijn en en lak hebben aan de overheid. De Volkskrant zocht het uit. Uit een belronde blijkt dat sommige gemeenten er nauwelijks mee te maken hebben, maar met name in de Kempen en op de Brabantse Wal komt het redelijk vaak voor. Het eindoordeel van de Volkskrant? De stelling klopt. In bepaalde Brabantse buitengebieden.


Intermediairs nodig bij de aanpak van criminele families in Brabant

23-04-2017, tv-programma KRAAK
De Commissaris van de Koning zou een grotere rol kunnen spelen bij het aanpakken van criminele families in Brabant. Hij moet hen - en andere instanties - aan tafel krijgen. Dat zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers in het Omroep Brabant-tv-programma KRAAK. Rooijakkers waarschuwt dat de nadruk nu te veel ligt op repressie. ''We hebben 20, 30 jaar lang als burgersamenleving weggekeken en nu gaan we justitieel spierballen laten zien. Dat repressief beleid gaat averechts werken. Dat versterkt juist de familiesolidariteit". Vorige week verscheen een rapport over zeven criminele families in Brabant. Volgens de onderzoekers Toine Spapens en Hans Moors is het lastig de overdracht van criminele patronen van de ene generatie op de andere te doorbreken. 

Met hun onderzoek is Rooijakkers blij. ''In het rapport wordt de cultuur echt serieus genomen. Dat is belangrijk. Voor dat deel van de Brabantse cultuur geldt namelijk een uitsterfbeleid. De aangeharkte Brabantse burgerman kijkt neer op mensen die wonen in volksbuurten en op het woonwagenkamp. Dat versterkt de anti-establishment-houding. Het is toch te gek voor woorden dat we een uitsterfbeleid hebben voor een bepaalde categorie Brabanders.”
De zaak Oss, die drie generaties omspant tussen 1890 en 1935, werd in 1936 'opgelost' met meer dan 300 jaar gevangenisstraf en de val van het kabinet Colijn. Uiteindelijk waren er alleen maar verliezers. Het Brabantse drugsdossier is inmiddels een nationale kwestie en zal mogelijk ook landelijk repercussies krijgen. Voor wie niet wil blijven dweilen met de kraan open is een brede (naast een justitiële een ook meer antropologische) benadering met lange adem de enige weg om structureel iets te veranderen.

Bisschop Bekkers is 50 jaar na zijn dood nog niet vergeten

04-05-2016, tv-programma Onder Ons:
Bisschop Bekkers vijftig jaar na zijn dood
Historicus Gerard Rooijakkers vindt dat de erfenis van Bekkers lange tijd genegeerd is door meer behoudende bisschoppen, maar hij verwacht dat de nieuwe bisschop Gerard de Korte daar verandering in zal brengen. Rooijakkers vindt dat er in de St. Jan een monument moet komen om het bevrijdende woord van Bekkers te herdenken.

Volksgericht tegen komst AZC te Heesch
14-01-2016, tv-programma Onder Ons:
Dood varken aan boom past bij donkere Brabantse volkscultuur
Tegenstanders van de komst van een AZC in Heesch hingen daar een dode big op in een boom. Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus en volkskundige duidt dit ritueel als een volksgericht.

Criminaliteit hoort ook bij de Brabantse cultuur

19-10-2015, tv-programma Onder Ons:
Criminaliteit is in Brabant van alle dagen
19-10-2015: item in tv-programma Brabant Nieuws:
Criminaliteit hoort ook bij onze Brabantse cultuur
De cijfers liegen er niet om: in Brabant zijn dit jaar al 26 mensen door geweld om het leven gebracht. Dat zijn nu al er 8 meer dan vorig jaar. De meeste slachtoffers zijn te linken aan het criminele circuit. Volgens historicus en volkskundige Gerard Rooijakkers is er niets nieuws onder de zon: "Ik snap de verontwaardiging daarover niet, want in Brabant bestaat al jarenlang zoiets als een criminele traditie."

Het Nieuwste Brabant
18-03-2014, tv-programma Onder Ons:
Waar gaat het heen met Brabant? Op naar het Nieuwste Brabant!

Deze Onder Ons aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gaat helemaal over de toekomst van Brabant. Wie zijn we en waar gaan we naartoe. En dat doen we aan de hand van het boek, Het Nieuwste Brabant samengesteld door Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant.

Museum Jan Cunen moet met negentiende eeuw Oss inspireren

Zaterdag 26 oktober 2013 - 17:06
Museum Jan Cunen in Oss moet de negentiende eeuw centraal stellen. Het was de eeuw waarin Oss zich snel ontwikkelde. Het museum kan dan een inspiratiebron worden voor Ossenaren die in deze tijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun stad weer tot bloei te brengen. Oss heeft op dit moment bovengemiddeld te lijden van de economische crisis. De Osse wethouder Jan van Loon was zaterdag bij de presentatie maar sprak eerder deze week al met de schrijvers over hun stuk. Van Loon is enthousiast over hun bijdrage en over de discussie die nu over het museum is losgebarsten. In het college wordt binnenkort verder gepraat over de bezuinigingen op cultuur in Oss. De gemeente heeft historicus Gerard Rooijakkers gevraagd daarvoor een studie te schrijven over de culturele identiteit van Oss.

Frauderende hoogleraar Bax verzon Brabants klooster en dorp

Maandag 23 september 2013 - 12:28
Het Brabantse klooster 'Elzendal' waarop de van fraude beschuldigde antropoloog Mart Bax een belangrijk deel van een onderzoek baseert, bestaat niet. Dat concludeert een onderzoekscommissie van de Vrije Universiteit Amsterdam in een maandag gepubliceerd rapport. Ook het 'Brabantse dorp' Neerdonk is uit de duim gezogen. Ook historicus Gerard Rooijakkers uit Den Bosch had zijn twijfels bij het bestaan van het klooster. Bij navraag bleek het voor Rooijakkers 'wetenschappelijk oncontroleerbaar'. In Boxmeer staat overigens wel een klooster met een naam die er erg op lijkt: Elsendael.

 

Oud-bisschop Jan Bluyssen (87) van bisdom Den Bosch overleden
Donderdag 8 augustus 2013 - 12:31
In een persbericht [PDF, 120kB] laat het bisdom weten: "Met verdriet laat het bisdom van 's-Hertogenbosch weten dat hedenochtend, donderdag 8 augustus 2013, is overleden Z.H.Exc. Mgr. drs. J.W.M. Bluyssen, emeritus-bisschop van 's Hertogenbosch. Daarom luidden zojuist de doodsklokken van de Sint-Janskathedraal." Bluyssen trad af omdat het slechter ging met zijn gezondheid. Een jaar eerder onderging hij in Utrecht een open hartoperatie. Hij werd toen al vervangen. Na zijn vertrek publiceert hij samen met Gerard Rooijakkers, een vriend van hem, in twee delen zijn memoires, maar hij bemoeide zich niet met de ontwikkelingen in zijn bisdom na de voor velen teleurstellende benoeming van de hulpbisschop van Roermond, J.G. ter Schure, tot zijn opvolger.

'Honderd demonstranten bij manifestatie voor behoud museum Jan Cunen Oss'
Zondag 23 juni 2013 - 06:55
Circa honderd demonstranten en belangstellenden zijn zaterdagmiddag naar de manifestatie voor de Groene Engel in Oss gekomen voor het behoud van museum Jan Cunen. Onder de demonstranten was ook Jan Mulder, die hard uithaalde naar de gemeente. Hij noemde het onbegrijpelijk' en idioot' dat sluiting voor het museum dreigt. Mulder opende vorig jaar de expositie Linkse Hobby van oud-voorman Jan Marijnissen van de SP. Behalve Mulder waren er meer prominenten aanwezig, zoals hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken Micha de Winter en historicus Gerard Rooijakkers.

Boek over bende van Oss in de maak

Maandag 28 maart 2011 - 17:39
Historicus en cultuurdeskundige Gerard Rooijakkers gaat samen met historicus Leo Hoeks een boek schrijven over de 'Bende van Oss'. Aanleiding is de film over de roemruchte bende uit Oss, waarvan de opnames zondag zijn gestart. Vijf vragen aan co-auteur Gerard Rooijakkers.

Beiaard- en Natuurmuseum Asten kan uitgroeien

Donderdag 23 september 2010 - 14:29
Het Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum Asten kan uitgroeien tot een internationaal kenniscentrum. Het museum moet dan wel samenwerking zoeken met andere partijen. Hierbij moet worden gedacht aan onder meer het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven, gemeenten in de Peel en de provincies Brabant en Limburg. Nu worden nog onnodig veel kansen gemist. Dit staat in een rapport van cultuurdeskundige Gerard Rooijakkers en voormalig provinciebestuurder en burgemeester Joep Baartmans.

 

"Museum Religieuze Kunst moet flink hervormen"

Maandag 3 november 2008 - 10:54
"Er zijn behoorlijke hervormingen nodig om het Museum voor Religieuze Kunst en zijn collectie voor Uden te behouden." Dit zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, die met oud-burgemeester Joep Baartmans de toekomstkansen van het museum heeft onderzocht. Rooijakkers en Baartmans hebben een concreet plan opgesteld dat maandagavond wordt toegelicht. Rooijakkers wil alleen zeggen dat het plan gevolgen zou hebben voor de organisatiestructuur en de exploitatie van het noodlijdende museum. Ook zou het museum meer moeten gaan samenwerken met andere organisaties.

 

Provinciebestuurder wil subsidie Omroep Brabant stopzetten

Zondag 31 augustus 2008 - 17:43
Provinciebestuurder Paul Rüpp (CDA) vindt dat de provincie geen subsidie meer moet geven aan Omroep Brabant. Hij zei dit zondag op een discussiemiddag in de Verkadefabriek in Den Bosch over 'De Toekomst van de regionale journalistiek'. "Ik vind twaalf miljoen veel te veel!", zo zei Rüpp op de bijeenkomst die georganiseerd werd door het Brabants Dagblad. Op de vraag wat voor hem meer waarde had, de regionale krant of een regionale zender, gaf Rüpp aan de krant vele malen belangrijker te vinden, ook omdat hij, naar eigen zeggen, 'nooit naar Omroep Brabant televisie kijkt'. Hij werd in zijn opvattingen tegengesproken door cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers die juist vindt dat het de taak van de provincie is om een publieke regionale zender, maar ook een regionale krant, te behouden voor het Brabantse culturele domein.

Waterschappen presenteren natte canon

Vrijdag 29 augustus 2008 - 10:19
De vier Brabantse waterschappen hebben een natte canon van Noord-Brabant laten maken. Die gaat over het water in onze provincie. Via een lijst van vijftig onderwerpen wordt een beeld geschetst van de betekenis van water voor Brabant door de eeuwen heen. Donderdag is de canon aangeboden aan provinciebestuurder Onno Hoes.
Water speelde in het verleden een cruciale rol, als vriend en vijand. Dit strookt volgens samensteller prof. Rooijakkers niet met het stereotype beeld van zandgronden, keuterboeren met gastvrije koffietafels en vooral veel schuttersgilden van onze provincie.

Bemiddelaars aan de slag bij Udens museum

woensdag 13 augustus 2008 - 09:53
Historicus Gerard Rooijakkers en ex-gedeputeerde Joep Baartmans gaan onderzoeken of het Museum voor Religieuze Kunst voor Uden behouden kan blijven. Rooijakkers en Baartmans komen in actie op verzoek van de gemeente Uden. Die zou, ondanks alle problemen, het liefst zien dat het museum in de abdij van de zusters Birgitinessen blijft.  De twee bemiddelaars moeten proberen de patstelling op te lossen.

Een huwelijk vroeger en nu

Vrijdag 9 mei 2008 - 20:17
Naar aanleiding van het huwelijk haalt het regionaal archief de oude bruidskleding uit de mottenballen om de verschillen tussen heel vroeger en nu nog maar eens duidelijk te maken.
Gerard Rooijakkers legt uit dat een huwelijk tussen Frans en Mariska er honderd jaar geleden heel anders had uitgezien.

 

Activiteiten op vooravond huwelijk Frans Bauer

Woensdag 16 april 2008 - 10:51 
OUDENBOSCH - Aan de vooravond van het huwelijk van Frans Bauer en Mariska wordt in Oudenbosch stilgestaan bij de geschiedenis van het huwelijk. Volkscultuurkenner Gerard Rooijakkers houdt een lezing over het huwelijksritueel door de eeuwen heen.

Starre houding bisdom Den Bosch bij uitvaartdiensten

Donderdag 15 november 2007 - 14:05
Het bisdom Den Bosch stelt zich veel te star op bij de regels voor uitvaartdiensten. Dat zegt professor Gerard Rooijakkers. Hij sprak donderdag op het eerste nationale congres voor uitvaartondernemers in Eindhoven. Volgens Rooijakkers moet het ook mogelijk zijn om Frans Bauer in de kerk te draaien bij een begrafenis. Maar voor het bisdom is dat onacceptabel en moet God centraal staan bij de uitvaart.


'Hurkmans levert brokkenpiloten af'

Zaterdag 5 mei 2007 - 22:16
Bisschop Hurkmans van Den Bosch bezorgt zijn parochies brokkenpiloten als pastoor. Dat zegt bijzonder hoogleraar etnologie Gerard Rooijakkers (Universiteit van Amsterdam) zaterdag in een interview met dagblad Trouw. De bijzonder hoogleraar uit Den Bosch verwijst naar de verschillende ruzies tussen pastoors en parochianen die het bisdom Den Bosch lijken te beheersen. Volgens hem komt dat met name door de pastoors die opgeleid zijn op het Bossche grootseminarie Sint-Janscentrum, waar Hurkmans zelf ooit rector was.  "Ze worden geselecteerd op orthodoxie, niet op communicatieve en sociale vaardigheden", aldus Rooijakkers tegenover Trouw. De omstreden pastoors uit Waalwijk, Tilburg en Den Bosch-Oost komen daar allen vandaan.

'Kunsthistoricus vervalste bronnen'

Zaterdag 5 augustus 2006 - 11:59
Kunsthistoricus Eric Dolné uit Breda heeft in een wetenschappelijk artikel over het bisschoppelijk paleis in Breda bronnen vervalst. Die beschuldiging uit de Bossche historicus Gerard Rooijakkers in het Noordbrabants Historisch Nieuwsblad. Volgens Rooijakkers heeft Dolné zogenaamde oude illustraties zelf getekend en mensen die niet bestaan als bron opgevoerd. Het artikel verscheen in het jaarboek van de Geschied- en Oudheidkundige Kring Stad en Land van Breda.

 

Rooijakkers in Raad van Cultuur

Maandag 19 december 2005 - 20:43
DEN HAAG - Prof. dr. Gerard Rooijakkers uit Den Bosch is maandag voorgedragen als nieuw lid voor de Raad van Cultuur, een adviesorgaan van de regering. Rooijakkers is bijzonder hoogleraar Nederlandse Etnologie en werkzaam bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Tegelijk met Rooijakkers zijn nog zes anderen voorgedragen om benoemd te worden in de adviesraad.


Bosschenaar krijgt cultuurprijs

Dinsdag 14 mei 2002 - 13:00
Gerard Rooijakkers uit Den Bosch krijgt de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor de Geesteswetenschappen. Rooijakkers promoveerde in 1994 op een studie over volkscultuur in Oost-Brabant in de zeventiende en achttiende eeuw. Sindsdien heeft hij veel geschreven over onder andere de duivel, priesters en klederdracht. Volgens de jury heeft Rooijakkers de Nederlandse volkskunde een nieuw gezicht gegeven.

Vorige
Vorige

Andere Tijden TV

Volgende
Volgende

Taalstaat NPO Radio 1