Naaktfoto Thierry Baudet 'taboedoorbrekend'
dinsdag 31 juli 2018, 14:00 uur
De naaktfoto van Thierry Baudet maakt veel los op sociale media en daarbuiten. Het is geen onschuldig 'vakantiekiekje'. Fotografe Linda Bais en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers analyseren de beeldmotieven van de foto, zoals het thema van Narcissus die zich vol eigenliefde in het water spiegelt.

Politiek café, live vanuit Nieuwspoort in Den Haag: het bevrijdend woord
vrijdag 13 april 2018, 14:30 uur
Democratie wordt in onze samenleving sterk institutioneel en instrumenteel (procedures) benaderd. Er wordt nauwelijsk gesproken over democratische gezindheid. Een begrip dat verwijst naar overtuiging, habitus en zelfs een 'houden van'. Veel geschreeuw over het vrije woord, bar weinig over het bevrijdend woord dat haat ontkracht en de ander juist niet klem zet. Democratie is ook geen wedstrijd, alhoewel het in beide kamers soms een race tegen de klok is om te kunnen stemmen. Dat kan en moet anders, vindt Gerard Rooijakkers.

Vincent's Homeland: een nieuwe opera over Van Gogh in Brabant
vrijdag 30 maart 2018, 15:00 uur
Tijdens de Salon Van Gogh te Etten (op de 165e verjaardag van Vincent) zijn de plannen voor een nieuwe opera over Vincent van Gogh gepresenteerd. Het project wordt ondersteund door de Stichting Van Gogh Brabant en de gemeente Eindhoven, met wie de intentie is uitgesproken om de opera in 2020 in het Evoluon aldaar in première te laten gaan. Gerard Rooijakkers schrijft het libretto. Componist Tom Löwenthal laat live de eerste motieven op de piano horen.

Politiek Café live vanuit Brunssum: ondermijning
vrijdag 16 maart 2018, 14:00 uur
Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht een analyse van criminele ondermijning op lokaal niveau.

Foute grappen met carnaval

maandag 12 februari 2018, 18:30 TV
Carnaval is bij uitstek het feest waar ze een kunst maken van de politiek incorrecte grap. Maar kan dat nog in tijden van aanklachten tegen seksuele intimidatie en #metoo? ‘Seksuele toespelingen waren er twintig, dertig jaar geleden ook al. Maar het wordt steeds schunniger, de moraal is een beetje zoek’, zeggen Clemens van Bracht en Frans de Kok. Zij openden dit jaar het grote carnavalsfeest van Omroep Brabant met hun oude hit ‘Het feest kan beginnen.’ Een goed, tijdloos liedje houdt volgens het duo veel langer stand dan die flauwe grappen. ‘Die liedjes ben je volgend jaar weer vergeten.’ Ook cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers ziet een verschuiving in de grappen tijdens carnaval, maar vindt het goed dat er ook nu politiek incorrecte grappen gemaakt worden over pijnlijke dingen. Dat was oorspronkelijk zelfs de rol van de nar.


Plakkaat van Verlatinghe als nationale feestdag
donderdag 8 februari 2018, 15:00 uur
De Nederlandse onafhankelijksdag, in navolging van de VS op 4 juli en Frankrijk op 14 juli, zou plaats moeten vinden op 26 juli, de dag dat in 1581 het Plakkaat van Verlatinghe werd getekend als geboortepapieren van de Republiek en uiteindelijk het huidige Nederland.

Microclubbing: gedoseerd uitgaan
vrijdag 19 januari 2018, 15:55 uur
Feesten in de onverwachte uurtjes. Hockey-international en ondernemer Floris van der Linden vertelt over zijn bedrijf Daybreaker. Hij organiseert feesten op de vroege ochtend: van 8 uur, en om 12 uur kan iedereen weer gaan slapen. Ook micro-clubbing wordt steeds populairder: uitgaan in de ochtend, en daarna naar je werk. Over feest in nauwe combinatie met werk in het verleden vertelt Gerard Rooijakkers aan de hand van de spinningen.

Carnaval heeft het moeilijk

maandag 15 januari 2018, 14:00 uur
Carnaval is in aantocht, over een kleine maand is het weer zover, maar, er hangen donkere wolken boven het feest. Minder jongeren zetten zich in voor de carnavalsvereniging of helpen met het bouwen van de praalwagens.. Het bouwen van de wagens komt dus meer neer op senioren... en voor hen is het bijna ondoenlijk om de praalwagens op tijd af te krijgen. Hoe komt het dat er zo weinig animo is? We bespreken het met cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers en met Jan Voets van de carnavalsvereniging De Tierelantijnen.


De eerste sneeuwdagen als 'verkeerde wereld'
maandag 11 december 2017, 15:30 uur
Koning Winter heerst over zijn rijk van de omgekeerde wereld: het landschap kleurt van grauw naar wit, we blijven thuis in plaats van naar het werk te gaan en de kinderen hebben ijsvrij. Na enkele dagen herneemt het dagelijks leven weer de normale gang van zaken.

Meerderheid Opiniepanel voor verbod knalvuurwerk en vuurpijlen

donderdag 7 december 2017, 15:03 uur
Marielle Koekenbier van het Opiniepanel en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers over de traditie van het vuurwerk afsteken. De animo ervoor neemt af en zeker voor het knalvuurwerk en vuurpijlen.


Politiek café, live vanuit Nieuwspoort in Den Haag: sabotage in de politiek
vrijdag 24 november 2017, 15:00 uur
In het tweede uur is minister Bruno Bruins (Medische Zorg) te gast, die een flitsende start maakt met het nieuws van de week: de komst van het Europees Medicijn Agentschap naar Nederland. Welke vruchten gaat ons land daar van plukken? Ook schuift voormalig Pvda-Kamerlid Roelof van Laar aan, die geheel volgens de laatste Haagse mode een boek schreef over zijn tijd als Kamerlid. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is erbij over sabotage in de politiek, en Mariëlle Koekenbier van het EenVandaag-opiniepanel komt met nieuws uit het panel. Politiek commentator Kees Boonman bedient ons van de nodige duiding.

#Metoo: 'Beschuldiging leidt meteen tot bestraffing'
vrijdag 10 november 2017, 15:33 uur
Na dertig jaar bij de Vlaamse omroep VRT is presentator Bart de Pauw per direct op straat gezet. Hij zou volgens anonieme bronnen flirterige sms’jes naar collega’s hebben verstuurd en collega’s hebben gestalkt. “Een gevaarlijke ontwikkeling,” zegt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. De huidige discussie rond #Metoo doet Rooijakkers denken aan de vroegere volksgerichten. “Mensen nemen het recht in eigen hand, en eigenrichting zelf is strafbaar.” De publieke schandstraf gaat gepaard met sensationeel entertainment, 'trial by media' als het moderne volksgericht.  “Schandalig”, noemt Willeke Bezemer het, dat beschuldigingen meteen leiden tot een straf. Zij leidt vertrouwenspersonen op voor werkgevers. “Mensen worden gewoon strafrechtelijk geëxecuteerd.” Bezemer is van mening dat je zoiets tot op de bodem moet uitzoeken, en dat werknemers op zijn minst de kans moeten krijgen zich te verdedigen. Die kans heeft De Pauw niet gehad. “Het belangrijkste is dat er wederhoor plaatsvindt”, zegt ze.


Politiek Café live vanuit Nieuwspoort in Den Haag: politieke initiatierituelen

vrijdag 27 oktober 2017, 15:00 uur
De protocollaire handelingen rond de beëdiging van nieuwe bewindslieden kunnen begrepen worden als een rite de passage waarbij technisch specialisten in het ritueel het proces begeleiden. De overgang dient immers vlekkeloos te verlopen, met fasen als onthechting, overgang en incorporatie. En als iets schijnbaar futiels dan buiten de orde is, zoals witte schoenen, is Den Haag in last.


Petitie Anne Faber massaal ondertekend: "falend rechtssysteem"

vrijdag 13 oktober 2017, 15:08 uur
De teller staat inmiddels op 200.000 handtekeningen en loopt snel op. De petitie naar aanleiding van de dood van Anne Faber wordt massaal ondertekend. Het is een initiatief van een moeder met drie dochters, die een onderzoek eist "naar het falende rechtssysteem in de zaak Michael P". "Deze petitie legt een maatschappelijke vertrouwensbreuk bloot," aldus cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Hij noemt de handtekeningenactie een nieuw onderdeel van het publieke rouwproces: "Het is een duidelijk voorbeeld van woede en onmacht, de tweede fase in het proces. De ontkenningsfase is geweest. Heling en protest gaan gaan in deze publieke rouw samen."


Politiek Café live vanuit Nieuwspoort in Den Haag: politieke egodocumenten
vrijdag 29 september 2017, 15:07 uur
Het belang van mémoires van politici, die anders dan vroeger niet meer aan het eind van een lange loopbaan, maar veel eerder worden geschreven, niet zelden zonder frustratie, zoals in het geval van oud-kamerlid Ybeltje Berckmoes (VVD).

Scholieren moeten van Rutte III naar Rijksmuseum en Tweede Kamer
donderdag 28 september 2017, 15:41 uur
Minstens één keer in hun schoolcarrière de Nachtwacht zien in het Rijksmuseum en de Tweede Kamer in Den Haag. Als het aan de vier formerende partijen ligt, dan wordt dit werkelijkheid voor alle scholieren in Nederland. In augustus lekten soortgelijke plannen ook al uit over het Wilhelmus en de Grondwet. De partijen willen hiermee op een 'positieve manier bijspijkeren aan de Nederlandse identiteit'.
Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus, vindt het geen slechte zaak dat kinderen straks een bezoek moeten brengen aan de Tweede Kamer. “Het hoort bij het cultureel burgerschap dat je weet waar het land wordt bestuurd. Maar het Rijksmuseum, daar heb ik wel een probleem mee.” Volgens Rooijakkers is het Rijksmuseum niet geschikt voor kinderen om te leren hoe de Nederlandse geschiedenis in elkaar zit. “In het Openluchtmuseum van Arnhem is onlangs een canon geopend over de Nederlandse geschiedenis. Daar wordt stap voor stap op een interactieve manier de geschiedenis uitgelegd. Dit staat niet op het netvlies van politici omdat het Rijksmuseum indruk maakt. Daar zit een soort van trots achter. Ons verleden moet groots en meeslepend zijn.”

Lachen om en in Duitsland
vrijdag 22 september 2017, 15:07 uur
Speciale uitzending over de Duitse verkiezingen van 24 september.

Kernafval: ons gevaarlijke cadeau aan volgende generaties
woensdag 13 september 2017, 14:07 uur
Vandaag opent prinses Beatrix in Zeeland een nieuw gebouw voor de opslag van nucleair afval. Het gebouw is een eyecatcher: uranusblauw met een grote zonnewijzer en de formule voor uranium in goud erop geschilderd. Een boodschap aan toekomstige generaties over wat er in dat gebouw ligt. Helaas is het gebouw voor maar honderd jaar neergezet en duurt het veel langer voor (verarmd) uranium is uitgewerkt. Voor de zogenaamde 'eindopslag', een definitieve opslag van nucleair afval is nog steeds geen oplossing.
Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers voert het woord bij de opening. Hij vertelt waarom de opening van dit gebouw bijzonder is: "Dit afval is zo belangrijk dat we erover moeten communiceren. We moeten heel duidelijk markeren op zo'n gebouw wat er aan de binnenkant gebeurt." Het radioactief afval, van bijvoorbeeld de kerncentrale in Borssele, kan honderd jaar worden opgeslagen. Daarna moet een vaste 'opbergplaats' worden gevonden, waarbij veel gesproken wordt over een ondergrondse oplossing. "Het is het erfgoed dat we tot de tiende van de tiende generatie gaan doorgeven."


Integriteitsschandaal bij supportersclub Oranje
woensdag 30 augustus 2017, 14:07 uur
Tienduizenden fans van het Nederlands elftal hebben jarenlang het feestelijke leven van de bestuurders van hun Supportersclub gefinancierd. Dat meldt onderzoekswebsite Follow the Money. Alex Straathof, Lector aan de Hogeschool Amsterdam, vindt dat er bij veel organisaties wel een voedingsbodem is voor schandalen. "Het begint allemaal bij het wel heel normaal vinden van zo'n houding. Inzicht dat er fouten zijn gemaakt komt bij dezrgelijke bestuurders vaak pas voor de rechter." Gerard Rooijakkers gaat in op het beteugelen van willekeur, en het beschermen van burgers tegen het naar eigen inzicht handelen van bestuurders vanuit historisch perspectief.


Politiek Café live vanuit Schlemmer in Den Haag: lekken als strategie
vrijdag 25 augustus 2017, 15:00 uur
Gerard Rooijakkers gaat in op de functie en betekenis van het perslek in de politieke cultuur: we zijn allemaal zo lek als een mandje uit eigenbelang, partijbelang of met het oog op de publieke zaak.


De teloorgang van de kermis
dinsdag 22 augustus 2017, 14:00 uur
De kermis is de laatste jaren minder populair geworden.  In 2012 telde Nederland 1370 kermissen in Nederland. Dat zijn er 300 tot 400 minder dan twintig jaar eerder. Volgens de Kamer van Koophandel daalde ook het aantal kermisexploitanten van 1005 in 2009 naar 923 nu. Heeft de kermis nog toekomst in Nederland? Volgens belevingsspecialist Eduard Leurs is de kermis inderdaad minder populair. Ook een kermis moet inspelen op de markt. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers vertelt bij EenVandaag over de geschiedenis van de kermis.

Formatie: verplicht Wilhelmus leren
woensdag 16 augustus 2017, 15:30 uur
Nederlandse kinderen krijgen voortaan les over het Wilhelmus. Dat staat in een conceptakkoord van de formerende partijen VVD, CDA, D66 en Christenunie, waar het Algemeen Dagblad de hand op heeft weten te leggen. Vooral het CDA hamerde er in aanloop naar de verkiezingen al op dat de 'normen en waarden' in Nederland hersteld moeten worden. Volgens cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is het symboolpolitiek. Tegen goed geschiedenisonderwijs is niemand tegen. Maar Rooijakkers ziet dit idee als een vorm van cultuurnationalisme, een cultus van de natie. 'Er bestaat ten onrechte een onbestemde, grote angst om onze identiteit te verliezen, de perceptie van een crisismoment in onze cultuur.'

Het tussenjaar is terug van weggeweest
maandag 24 juli 2017, 14:03 uur
Het aantal jongeren dat na de middelbare school er een jaartje tussenuit knijpt neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van Nuffic, de organisatie die de cijfers bijhoudt over internationalisering en mobiliteit in het onderwijs. Een tussenjaar, of een gap year zoals veel jongeren het noemen, is voor veel jongeren èn ouders de normaalste zaak van de wereld geworden. Gerard Rooijakkers gaat in op de Grand Tour van de elite en de Tour de France van de ambachtelijke Compagnonnage als voorlopers.

Politiek Cafe over formatie en onderwijs
vrijdag 30 juni 2017, 15:03 uur
Radio EenVandaag komt vandaag uit Café Schlemmer in Den Haag. Met Kees Boonman en Marielle Koekenbier van het Opiniepanel bespreekt Suzanne Bosman de laatste stand van zaken rondom de formatie. En hoe staat het eigenlijk met het demissionaire kabinet? Houdt dat stand? Gerard Rooijakkers gaat in op de eeuwenlange slechte beloning van onderwijzers naar aanleiding van de onderwijsstaking deze week.


Politiek in de tuin live vanuit Den Haag
vrijdag 26 mei 2017, 15:00 uur
In het kader van de formatie legt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers de partij D66 onder de loep. De partij die veelvuldig aanstuurt op vernieuwing van ons politieke bestel. En over dat politieke bestel gesproken… de cultuurhistoricus denkt dat de rol van de gekozen burgemeester onderwerp van gesprek zal worden. Is een gekozen burgemeester een goed idee, of maakt dat een land juist onbestuurbaar?

Ontgroeningen hebben hun beste tijd gehad
maandag 22 mei 2017, 15:06 uur
Ontgroeningen hebben hun beste tijd gehad, zeker in hun huidige vorm. Verenigingen lijken namelijk de excessen niet te kunnen beteugelen. Vandaag werd bekend dat er in Amsterdam aangifte is gedaan van een incident waarbij een nieuw lid werd vernederd en mishandeld. De jongen is in zijn gezicht geslagen en verloor daarbij een tand. Alweer een geweldsincident bij een studentenvereniging. Er is de laatste jaren vaker ophef over de soms gewelddadige en vernederende praktijken bij met namen de Nederlandse studentencorpsen. Waarom zijn die ontgroeningen altijd zo gewelddadig en kan het niet net zo goed zonder zo’n ontgroening? In Radio EenVandaag praten we met Gerard Rooijakkers en Robin Kissels. Zij is rector van de Amsterdamse studentenvereniging Cyclades, waar je zonder ontgroening ook een hele leuke studententijd kunt hebben. Verslaggever Joris Kreugel is in Amsterdam en spreekt daar studenten die lid zijn van het corps ASC.

Afsterving dreigt voor de culturele sector
vrijdag 21 april 2017, 15:01 uur
Er dreigt en uitholling van de cultuursector, daarvoor waarschuwen de Raad voor Cultuur (RvC) en de Sociaal Economische Raad (SER) in een vandaag verschenen verkenning. De positie van mensen die werken in deze sector moeten worden verbeterd, anders dreigt er afsterving, zo luidt de waarschuwing. De sector moet vooral zelf actie ondernemen, maar ook de overheid moet meer investeren in een bloeiend cultuurbeleid. In Radio EenVandaag praten we over dit advies. Moet de kunstenaar niet juist ook ondernemer zijn, of staat dat haaks op het kunstenaarschap? 
We horen Joop Van den Ende, misschien wel ‘s lands meest succesvolle ondernemer in de kunsten en Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus en voormalig lid van de Raad voor Cultuur en met Louise te Poele die het kunstenaarschap heel goed combineert met het ondernemerschap.

Georganiseerde misdaadfamilies in Brabant zijn hardnekkig en moeilijk te bestrijden
woensdag 19 april 2017, 14:12 uur
Criminele Brabantse families zijn moeilijk en hardnekkig te bestrijden, dat stellen onderzoekers Toine Spapens en Hans Moors in hun onderzoek criminele families in Brabant. Zeven families werden door de onderzoekers onder de loep genomen. De conclusie: georganiseerde misdaadfamilies in Brabant zijn een hardnekkig probleem. Ze leven in een gesloten wereld, een lokale subcultuur waarin ze steeds terugvallen op oude vrienden, betrouwbare familie én nieuwe liefdes. Brabant heeft een historie op het gebied van criminele netwerken, zoals de Bende van Oss die met hun criminele activiteiten soms twee of drie generaties teruggingen.

Politiek café Den Haag: parlementair en diplomatiek taalgebruikvrijdag 31 maart 2017, 15:15 uur
Naar aanleiding van de maiden speech van Thierry Baudet die als een romeinse senator het volk in het Latijn toesprak ter opening van zijn toespraak. Voorts in een gesprek met oud-NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer over internationale staatkundige etiquette de Franse koning Lodewijk XIV die op zijn kanonnen een diplomatiek motto in het Latijn liet aanbrengen.

Max Verstappen en het heldendom
vrijdag 24 maart 2017, 15:52 uur
Jan Lammers en Gerard Rooijakkers over helden en hun publiek.

Politiek café Den Haag: Nederland stromenland
donderdag 16 maart 2017, 15:00 uur
Nederland heeft gekozen. De VVD is de grootste geworden, gevolgd door de PVV, CDA en D66. Nederland blijkt een stromenland te zijn. De stemmen zijn verdeeld over een groot aantal partijen. In totaal komen er 13 partijen in de Tweede Kamer. Nu Rutte met zijn VVD de grootste partij is geworden kan de formatie beginnen. Vandaag gaan de fractieleiders op bezoek bij Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.
In het politiek café van EenVandaag nemen we met VVD-prominent Frans Weisglas, PvdA-politicus Adri Duivesteijn en Leonie Sazias van 50Plus alvast de mogelijkheden rondom de formatie door.


Politiek café Den Haag: Nederland kiest
woensdag 15 maart 2017, 15:00 uur
Gerard Rooijakkers over de kleutermetafoor die als een rode draad in de verkiezingscampagne bleef terugkeren met roltypes als het kind, de ouder en de volwasene.

Politiek café Den Haag
vrijdag 10 maart 2017, 15:00 uur
Met nog vijf dagen te gaan voor de verkiezingen schuift PvdA minister van Financien Jeroen Dijsselbloem aan in het politiek café van EenVandaag Radio. Vaste gast en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers plaatst de politieke actualiteit in historisch perspectief, met deze keer aandacht voor de keuzestress van de zwevende kiezer.


Politiek café Den Haag
vrijdag 3 maart 2017, 15:00 uur
EenVandaag live vanuit café Schlemmer in Den Haag. Suzanne Bosman en Kees Boonman ontvangen in het tweede uur partijvoorzitter van de SP Ron Meyer en PvdA Tweede Kamerlid Amma Asante. Gerard Rooijakkers gaat in op het aloude gevoel van achterstelling in het Zuiden.


Runde voormalig prins carnaval Brabants XTC-lab?
maandag 27 februari 2017, 15:03 uur
In het Brabantse Leende is vorige week een XTC-lab ontdekt. Het drugslab met een geschatte waarde van 32 miljoen euro is een van de grootste ooit in Nederland gevonden. Naast de drugsfabriek is wekenlang gewerkt aan praalwagens. Maar de bouwers hebben niets gemerkt van de illegale drugsfabriek. Enkele jaren geleden bleek op het terrein van hoofdverdachte Wim van der P. al een hennepkwekerij te hebben gestaan in een stalling voor caravans. Wim van der P was in 2003 prins carnaval. Burgemeester Jan Hamming en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers lichten de drugscriminaliteit in Brabant toe.

Swingstate Brabant
EenVandaag TV, NPO 1, 24 februari 2017, 18:15 uur
Het Middenland is een politieke factor van belang die we niet moeten onderschatten de komende verkiezingen. Ruim 50 procent van de Nederlanders woont in het Middenland. Wat gaan zij stemmen? En wat zijn andere lagen in de bevolking die bepalend zijn voor de verkiezingsuitslag? En verkiezingen, die win je verder in Zuid-Holland en Brabant, en laat die laatste nu vaak van stem wisselen.


Schrijnende armoede in Rotterdam niet langer verborgen
vrijdag 17 februari 2017, 15:06 uur
Armoede is de achilleshiel van Rotterdam’, aldus een krantenkop een paar maanden geleden. Dat het nog erger is dan gedacht blijkt uit een project waarbij medewerkers van wooncorporatie Woonbron en zorginstelling Antes langs de deuren gingen op zoek naar verborgen armoede. In nog geen vier maanden tijd troffen zij in de wijken IJsselmonde en Delfshaven honderd mensen aan die in totaal isolement leven. 
Een gesprek met Karin Schrederhof, directeur van wooncorporatie Woonbron en verantwoordelijk voor Delfshaven. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers gaat in op de cultuur van de armoede oftewel The Culture of Poverty.


Dyslexie bestaat niet? Stampen is het devies...
donderdag 9 februari 2017, 15:00 uur
Problemen door dyslexie? Onoverbrugbare achterstanden door dyscalculie? Lariekoek. Voor verreweg de meeste kinderen die ermee kampen is de simpele maar harde waarheid: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Volgens hoogleraar Anna Bosman van de Radboud Universiteit Nijmegen is slecht onderwijs de boosdoener. Dat zorgt ervoor dat ruim 10 procent van de eindexamenkandidaten op de middelbare school een dyslexie-verklaring op zak heeft. Zo’n verklaring biedt voordelen: meer tijd voor examens bijvoorbeeld. Dus wat is dyslexie nu eigenlijk? Welbegrepen eigenbelang, een graadmeter voor de stand van ons onderwijs, of toch een neurlogische aandoening? Te gast zijn Lex Coenen, directeur van het Regionaal Instituut voor Dyslexie en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.

Kees Boonman en Gerard Rooijakkers over Rutte's fatsoen offensief
maandag 23 januari 2017, 15:00 uur
“De komende tijd is bepalend voor de koers van ons land. Er ligt slechts één vraag voor: wat voor land willen we zijn”, was getekend: de minister-president, en lijsttrekker van de VVD, Mark Rutte in een open brief die is geadresseerd aan alle Nederlanders en in alle landelijke kranten is verspreid. 
De liberalen die het ineens over normen en waarden hebben, het lijkt aan de ene kant een soort CDA-light, maar ook staat in de brief te lezen “Doe normaal, of ga weg”, wat dan weer naar de PVV neigt. Wat wil de VVD hiermee? We praten erover met Kees Boonman en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.


Rituelen van de inauguratie
vrijdag 20 januari 2017, 14:28 - 14:40 uur
De rituelen van de inhuldiging van een nieuwe president of monarch vergemakkelijken niet alleen de overgang van het oude naar het nieuwe regime, ze produceren ook objectieve continuïteit. Trump stelt beide op de proef.

Vrijdag de 13e en sjibollets
vrijdag 13 januari 2017, 14:06 uur
Onze huiscultuurhistoricus Gerard Rooijakkers legt ons maar weer eens uit hoe het nou ook alweer zat met vrijdag de 13e. En hij doet een oproep voor digitale sjibollets. Sjibbo-wattes? Nu werken we met digitale wachtwoorden, vroeger werkten we met sjibollets. Het woord komt uit de bijbel. Het is een tongbreker om te checken of iemand wel van de goede partij is. De bekendste is het woord Scheveningen. In de 2e wereldoorlog wisten we ook niet met wie we te maken hadden. Misschien waren het wel spionnen. Om dat te checken lieten we mensen Scheveningen zeggen, zo vielen Duitse spionnen meteen door de mand. Dat onze digitale wachtwoorden niet werken bleek deze week maar weer eens met het nieuws van de door RTL gehackte politici. We moeten dus met iets beters komen. Misschien zijn digitale sjibollets wel de oplossing.

Gerard Rooijakkers over overlastgevende asielzoekers
vrijdag 6 januari 2017, 14:03 uur
Overlastgevende, kansloze illegalen uit Noord-Afrika in Weert moeten spoorslags terug naar het land waar ze vandaan komen: Duitsland. Daarvoor pleit de burgemeester Jos Heijmans. Gerard Rooijakkers, onze huis-cultuurhistoricus juicht de ontwikkeling toe en vertelt hoe dit in de late Middeleeuwen werd aangepakt.

Hulpverleners nog altijd doelwit van 'hulpschoppers'
maandag 2 januari 2017, 15:00 uur
Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: relschoppers die hulpverleners het werk tijdens de jaarwisseling onmogelijk maken. Ook dit jaar werden politieagenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers op meerdere plaatsen in het land bekogeld met vuurwerk en stenen.
Wie zijn deze ‘hulpschoppers' en waarom is het elk jaar tijdens Oud en Nieuw weer raak? Volgens cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is feest een goede dekmantel voor geweld. Voorzitter van politiebond ANPV Geert Priem denkt dat geweld tegen agenten te verklaren is doordat de politie vaak negatief in het nieuws is. In Radio EenVandaag een gesprek hierover met Gerard Rooijakkers en Geert Priem.

Wat heeft 2017 in petto?
maandag 26 december 2016, 14:00 uur
Vanuit Den Haag blikt Radio EenVandaag vooruit op het jaar dat komen gaat. Wat heeft 2017 in petto? Het EenVandaag Opiniepanel deed onderzoek en aan tafel gasten die hun visie geven. In het eerste uur zijn te gast cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, politiek journalist Jos Heymans en diplomatiek expert Robert van de Roer.

Politiek Café vanuit café Schlemmer met Bert Koenders
vrijdag 23 december 2016, 15:00 uur
In het tweede uur gaat het met oud vakbondsbestuurder Corrie van Brenk over haar idealen die ze bij de PvdA niet kwijt kon, maar nu met 50PLUS wel wil gaan waarmaken. Gaat ze het redden met een nummer vier plek op de lijst. En cultuurfilosoof Gerard Rooijakkers heeft het over politieke idealen en de maatschappelijke werkelijkheid.

War on Christmas met Gert-Jan Segers
donderdag 22 december 2016, 14:00 - 15:00 uur
Commotie rond het vermijden van de term 'kerst' roept noties van bedreiging en verlies van christelijke eigenheid op.

'Ministerie OC&W gedraagt zich als Ministry of Silly Walks'
vrijdag 16 december 2016, 14:03 uur
De schaapsherder heeft zich vandaag een plek op de lijst van immaterieel erfgoed verworven. Eerder al werd bekend dat natuurijs en de harddraverij ook op die lijst komen. Volgens cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers komen er steeds vreemdere zaken met veel tamtam op die lijst, terwijl de kansrijke dossiers om bij Unesco in te dienen onvoldragen zijn. Het Ministerie van OC&W zou zichzelf op deze manier degraderen tot een soort 'Ministry of Silly Walks'. Voorts aandacht voor het genetisch erfgoed van Aleppo in de World Seed Vault op Spitsbergen.

Agressie tegen notarissen flink toegenomen
dinsdag 13 december 2016, 14:00 uur
De agressie tegen notarissen is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Notarissen worden steeds vaker uitgescholden, bedreigd met fysiek geweld, een wapen of de dood. Ook komt het voor dat notarissen geschopt of geslagen worden. De burger gedraagt zich als consument, shopt rond in de elkaar met tarieven beconcurrerende notarissen en acht zich als klant koning, ook wanneer de wet hem geen gelijk geeft.

De cultuurverschillen tussen Nederland en België
vrijdag 9 december 2016, 14:38 uur

Als de dijken breken: platteland versus Randstad
vrijdag 2 december 2016, 14:00 - 16:00 uur


Het proces Wilders
woensdag 23 november 2016, 15:06 uur
Vandaag is Geert Wilders aan zijn slotpleidooi begonnen in het proces waarin hij door het OM een boete van 5000 euro wordt geëist wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Vanwege zijn uitlatingen over Marokkanen. Bij ons is Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel en ook cultuur-historiscus Gerard Rooijakkers. De rechtszaak over de uitspraak van Geert Wilders gaat over of hij aanzet tot haat. Voor de helderheid: dus niet over de vrijheid van meningsuiting. We hebben het met Gerard Rooijakkers over hoeveel we als maatschappij zijn opgeschoven als het gaat om die vrijheid van meningsuiting en wat er wel en niet gezegd kan worden.


Kindervaccinatie en beeldenstorm

vrijdag 18 november 2016, 14:00 - 16:00 uur


Keizer Trump

vrijdag 11 november 2016, 14:00 uur
Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers over de keizerlijke trekken van Donald Trump: muren bouwen en een decadente levensstijl. 

Keert het tij in het voordeel van het populisme?
donderdag 10 november 2016
In Radio EenVandaag een gesprek met cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Hij probeert een antwoord te geven op de vraag wie de boze blanke man is, en waarom juist deze groep zich achtergesteld voelt. Volgens Rooijakkers heeft dit te maken met de enorme winst- en verliescultuur die er is ontstaan in onze samenleving. Je bent of het een of het ander: er is niets tussenin. De middenklasse stond heel lang als verliezer aan de kant en stemt nu op Donald Trump. Zijn zege zorgt ervoor dat deze groep zich weer winnaar voelt.

Triomf en afgang van de politie
vrijdag 4 november 2016

Veilig griezelen met Haloween
maandag 31 oktober 2016

Vuurwerk, bruggen & helden
vrijdag 21 oktober 2016, 14:00 uur
Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers schijnt zijn licht over het nieuws van afgelopen week. Hij legt ons uit waarom de discussie over het behouden van onze vuurwerktraditie nergens op slaat. En hij verklaart onze liefde voor bruggen en heldendaden.

De killerclown en mensen met een beperking
vrijdag 14 oktober 2016, 14:06 uur
Al dagen is de killerclown in het nieuws. In Almere werd het fenomeen voor het eerst gesignaleerd, en in Nijmegen en Rotterdam werd er zelfs een killerclown gearresteerd. Toch denkt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers dat de oorsprong van de killerclown is gebaseerd op een broodje aap verhaal. Beluister Ben Cramer met de versie 2016 van zijn De Clown. Ook gaat Rooijakkers in  op een nieuw rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau. Een rapport dat gaat over mensen met een beperking die wel gewoon actief zijn op de arbeidsmarkt.  

'Dikke Ik'
vrijdag 7 oktober 2016, 14:08 uur
Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers bespreekt elke week het nieuws dat hem opviel. Deze week verbaast hij zich over de grote vormen die het 'Dikke-ik-gevoel' kan aannemen en de rol die de ouders daarbij spelen.

Initiatie-rituelen en Zwarte Piet
vrijdag 30 september 2016, 14:00 uur
In een week waarin de ontgroening bij het corps ter discussie staat, waarin de kinderombudsman oproept om nu eindelijk een einde te maken aan Zwarte Piet, blijft er een vraag overeind staan: welke blanke traditie gaat er hierna sneuvelen? We praten erover met Gerard Rooijakkers


Gülenscholen, Boer zoekt vrouw en geen eenzame uitvaart
woensdag 31 augustus 2016, 14:49 uur
Waarom vinden Nederlanders het zo gek dat Turkse Nederlanders hun kinderen van een zogenaamde Gülen school afhalen? Waarom keek Nederland zondag weer massaal naar de eerste aflevering van Boer zoekt vrouw? En waarom gingen er meer dan 100 mensen naar de begrafenis van het jongetje dat deze zomer levenloos in de Sloterplas werd gevonden?

Volkssport vs. elitesport
woensdag 3 augustus 2016, 15:34 uur
Sportzomer op locatie in Vondel-CS te Amsterdam

Hooligans
zaterdag 18 juni 2016, 14:56 uur
Vaste gast Gerard Rooijakkers vandaag over de mensen die de afgelopen week het nieuws domineerden: hooligans.

De festivalisering van onze cultuur
zaterdag 11 juni 2016, 14:09 uur
Op de dag dat zoveel evenementen in Nederland plaatsvinden, Oerol, Pinkpop, het Holland Festival schuift bij ons aan cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Vandaag hebben we het over festivalisering en wat dat zegt over onze cultuur.

Vorige
Vorige

Hoe Brabant groeide, Brabant Pers 16-5-2020

Volgende
Volgende

Andere Tijden TV